Sunday, November 14, 2010

Dikehendaki baca Al-Quran tiap hari mulai tahun depan


Alhamdulillah ini merupakan pendekatan yang sangat terbaik untuk pelajar-pelajar Islam dalam membimbing sahsiah mereka di dalam zaman yg penuh dengan perkara yang melalaikan diri mereka sekarang ini. Berikut adalah isi berita tersebut yg dipetik dari utusan.com.my

Dikehendaki baca Al-Quran tiap hari mulai tahun depan
14/11/2010 1:34pm


BESUT 14 Nov. – Setiap pelajar Muslim di Terengganu akan dikehendaki memulakan sesi persekolahan harian mereka dengan membaca Al-Quran selama 10 minit mulai tahun depan.

Pengarah Jabatan Pelajaran Terengganu, Razali Daud berkata, ia adalah sebahagian daripada usaha pihaknya memberi penekanan serius kepada pembangunan sahsiah seiring dengan kecemerlangan akademik yang dicapai pelajar.

Beliau berkata, pihaknya akan berusaha memastikan warga sekolah memiliki sahsiah dan akhlak yang mantap, selaras dengan usaha membasmi masalah disiplin kalangan pelajar sekolah di Terengganu.

"Bagi pelajar Islam yang belajar di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina atau Tamil pula, tenaga ustaz akan digunakan bagi menguruskan mereka secara berkumpulan,” katanya kepada pemberita, di sini.

Selain itu, katanya, semua program pembangunan sahsiah pelajar seperti perkhemahan akan dilaksanakan di dalam kawasan masjid dan tidak lagi di resort atau di hotel sebagaimana yang diamalkan sebelum ini. – Bernama


sumber: www.utusan.com.my

1 comment: