Friday, February 15, 2013

GEMPAR : METEOR BESAR JATUH DI RUSSIA


Review empunya blogger:Wala Haw La Wa la Quwwata Illabillahil Aliyyil Aziim.Hari Jumaat bersamaan 15feb 2013..Allah menunjukkan satu lagi dalil kekuasaanNya pada kita semua dan orang yang masih dalam kesesatan..Seketul meteor menghentam bumi Russia beberapa jam lalu, 500 orang cedera. Adakah ini baalasan bagi mereka yang menyambut Valentine yg mengundang maksiat sana sini?Allah maha berkuasa memberi amaran kepada manusia lagi, agar kita sama-sama bersedia untuk menanti hari penamat
 TERKINI : METEOR telah terhempas ke bumi sebentar tadi. Ia menjunam dan meletup di wilayah tengah Rusia hari ini dan mencetuskan gelombang kuat yang memecahkan tingkap dan mencederakan sekitar 950 orang dalam kejadian yang belum pernah berlaku di zaman moden ini.
Kejadian luar biasa itu mengakibatkan lalulintas terhenti di bandaraya Chelyabinsk apabila orang ramai yang terkejut, berhenti memandu untuk melihat meteor yang menyala bergerak melintasi ruang udara.
Para pakar berkata hentaman meteor sebesar itu yang dianggarkan seberat puluhan tan, amat jarang berlaku, begitu juga dengan jumlah mangsa di tempat kejadian.
Kementerian kecemasan pada awalnya menganggarkan lebih 500 orang cedera, 112 dimasukkan ke hospital.
Tingkap hancur dilanda gelombang tersebut di wilayah bandaraya itu, dengan pihak kementerian menganggarkan hampir 300 bangunan rosak termasuk, sekolah, hospital, sebuah kilang zink dan sebuah stadium hoki ais.
Dalam perkembangan terkini, gabenor wilayah tersebut, Mikhail Yurevich berkata angka kecederaan telah meningkat kepada sekitar 950 orang.
Mikhail yang dipetik oleh agensi berita RIA Novosti, berkata dua pertiga daripada mereka cedera ringan terkena pecahan kaca dan bahan-bahan lain.
Di bandaraya Chelyabinsk sahaja, 758 orang memerlukan bantuan perubatan.

meteor jatuh di russia
meteor, russia, russian, meletup, boom, cedera
meteor, russia, russian, meletup, boom, cedera
meteor, russia, russian, meletup, boom, cedera
Lihat video disini :-
Sumber : Here

1 comment: